17.5.2025 17:17
Musan Salama ry.

Salama järjesti toimihenkilöillan torstaina:  Viiden kohdan strategia tähtää vuoteen 2026 

MuSa järjesti toimihenkilöilleen avoimen keskustelutilaisuuden torstai-iltana  Viipalekoululla. Tilaisuudessa oli paikalla 25 henkilöä. Tilaisuuden luonne oli vapaamuotoinen ja avoin, ja sen tarkoituksena oli selventää ja käydä läpi ihmisiä sekä mediassa puhuttaneita asioita.  
 
Tilaisuuden aluksi käytiin läpi nopea katsaus Musan Salaman vuodet 2024-2026 kattavaan ”ulos kriisistä” – strategiaan. Paikalla olivat toiminnanjohtaja Kari Löytökorpi, puheenjohtaja Mikko-Tapio Mattila, junioripäällikkö Mikko Heikkilä sekä johtokunnan jäsen Ville Junttila vastaamassa seuraväen kysymyksiin. 

Viiden kohdan strategia 

Strategiassa on viisi valintaa: 
1) Olosuhteet. Näistä luotiin katsaus siihen, mitä on tehty ja mitä lähiaikoina olosuhdepuolella on tapahtumassa. 

2) Kehittyvä MuSa jalkapallokulttuurin luojana. Kävimme läpi seuran viestintää, sen onnistumisia ja siihen viime aikoina siihen myös liittynyttä uutisointia. Seura ei halua käydä seuran sisäisiä asioita ja niihin liittyvää keskustelua julkisuuden välityksellä. 

3) Taloudellisesti kestävä toimintamalli. Kävimme läpi laajalti talouteen liittyviä asioita. Seuran johtohenkilöiden viesti oli se, että talouden hoidossa on tehty virheitä, kiperissä tilanteissa on jouduttu tekemään nopeita ratkaisuja mutta tarkoituksena on, että seura säilyy toimintakykyisenä tulevaisuudessakin. 
 
4) Henkilöstö ja vapaaehtoiset voimavarana. Seura tunnistaa taloustilanteen aiheuttamat haasteet vapaaehtoisten toiminnassa. Tilanteen korjaamiseen menee aikansa, mutta on jatkossa keskeistä, että viestintä tavoittaa mahdollisimman nopeasti ensisijaisesti seuraväen. 

5) Urheilu keskiössä. Kävimme läpi valinnat, jotka tälle strategia-ajalle on tehty sekä muutokset, joita ollaan tekemässä. Seuran valinta on ollut esimerkiksi Huuhkaja- Helmari-polku, VOK-yhteistyö Pallo-Iirojen kanssa, näihin liittyvät valmennuskoulutukset sekä koulujen aamuvalmennukseen ja extraharjoitteluun panostaminen.  
 
Ylimääräinen toimintamaksu ja sen kerääminen on herättänyt paljon keskustelua ja siksi halutaan avata sen taustaa. Johtokunta ja toimiva johto on ottanut vakavasti strategisen tavoitteen taloudellisesti kestävästä toimintamallista”.

Nyt valmiiksi saadussa vuoden 2023 tilinpäätöksessä on nähtävissä mitä tapahtuu, kun toiminnan rahoituspohja vanhentui ja muutokset laahasivat jäljessä. Lokakuu 2023 oli aallonpohja.  

Marraskuussa 2023 pitkään valmisteltu ja käyttöön otettu kuukausittainen toimintamaksu on helpottanut kassanhallintaa.  Tunnistettu haaste, joka on viimeiseksi aiheuttanut vaikeuksia, liittyy talvikauteen ja sen mukanaan tuomiin  suuriin vuoromaksuihin. Tämä asia vaikuttaa siihen, että maksuja joudutaan talvikaudella priorisoimaan ja tämä on taas aiheuttanut uusia ongelmia, kuten muiden maksujen hoitoon liittyviä asioita.  

Toimintamaksu tasapainottaa kassaa 
 
Ylimääräinen toimintamaksu on maksu, jolla halutaan tasapainottaa kassaa, ja hoitaa kuntoon huolta aiheuttaneita asioita. Seuran johdossa ei haluttu ottaa jäsenistölle myyntiin kalentereita tai kirjaa, jotka olisivat voineet aiheuttaa myös lisää kustannuksia. Tällaiset vaihtoehdot olivat läsnä valmistelussa. Mukana tämän asian valmistelussa olleiden toimihenkilöiden mielestä ylimääräinen maksu oli myös parempi keino.  
 
Viestintä asiasta ei ollut onnistunut. Toimintamaksua pyritään nyt selventämään tämän tiedotteen myötä. Tähän maksuun ei ole lähdetty kevyin perustein, ja sitä on työstetty seurassa pitkään. Ensimmäinen päätös asiasta on vuodelta 2023, vuonna 2024 seurassa ei myöskään suoritettu yhteistä varainhankinnan projektia, jollainen on perinteisesti kerran vuodessa järjestetty. 

Korostamme, että tämä ei ole keino, jolla akuutisti ratkaistaan nopeasti jotain laittamalla perheet maksamaan. Ylimääräinen toimintamaksu on osa isompaa kokonaisuutta, jolla ratkotaan joukkueiden sekä toimihenkilöiden toimintakykyyn liittyviä huolenaiheita, näitä ovat mm. osallistumismaksut turnauksiin sekä bussimaksut.  

Osansa kokonaisuudessa on myös laskujen hitaalla kierrolla. Alkuvuoden osalta maksamattomia laskuja ja toimintamaksuja seurassa on tällä hetkellä noin 10 000 euroa.  
 
Seuroissa ja pelaajistossa tulee aina välillä esiin seuranvaihtoja ja tarpeita erilaisiin ympäristöihin. Tämä keskustelu on jatkuvaa, ja liikettä on seurasta poispäin ja seuraan päin. Ihmisillä on vapaus valita ja seuroilla arvojensa mukaisesti vastuu siitä mitä luvataan ja mainostetaan. Seurojen tilanteet vaihtelevat vuosittain, mutta oleellista on iso kuva ja lapsen ympäristö harrastamiseen ja kilpailuun sekä sen ympärillä oleva arvopohja.  

Junioritoiminta edellä 

Musan Salama on aina rakentanut identiteettiään junioritoiminta edellä ja ollut hyvä ympäristö lapselle. Tästä emme tingi ja haluamme olla reilusti se mitä olemme, myös vaikeina aikoina.  
 
Aikaisemmin keväällä on taloudenhallinnan järjestelmissä (Myclub ja Procountor) otettu valmisteluun ja käyttöön junioreiden toimintatili Tämä tili otetaan täysimääräisesti käyttöön kesäkuun alusta ja puhtaasta ”yhden tilin mallista” luovutaan lopullisesti.  

Uudet, aloitettavat joukkueiden varainkeruut, turnauksiin liittyvät laskut sekä yhteistyösopimusten laskutukset kulkevat jatkossa tämän tilin kautta.  

Tälle tilille on yhteisesti sovittu toimihenkilöiden kanssa henkilö, jonka kanssa käydään läpi kuukausittain tilin toiminta. Tämä henkilö on joukkueenjohtajista Suvi HInkkanen. Ylimääräisen toimintamaksun laskutuksesta puolet siirretään juniorien toimintatilin pohjakassaksi. 
 
Yhteinen juniorien tili lisää ja tuo mukanaan myös vastuuta askujen oikea-aikaiseen maksamiseen. Tämä nyt tehty uudistus kuitenkin helpottaa rahojen kohdentumista sekä maksatusten seuraamista joukkueissa. Lisäksi erilaiset varainhankinnan kampanjat junioritoimintaan ovat nyt selkeämpiä järjestää.  

Jäsenistö on esittänyt hyviä ajatuksia varainhankintaan, kuten erillinen yritysten lähestyminen kirjeitse vallitsevan tilanteen osalta.   
 
Seuran toiminnan perusrahoituksen muodostavat toimintamaksut, yhteistyösopimukset, kioskitoiminta, lipputulot, avustukset sekä talkoot. Nämä kulkevat jatkossa seuran päätilin kautta, kuten myös edustusjoukkueiden laskutus ja talous. Toimintaan osallistumisen edellytys jatkossa on toimintamaksun maksaminen. 

Porilaisin voimin

Musan Salamassa edustusjoukkueet rakennetaan ensisijaisesti omista ja porilaisista pelaajista ja vain tarvittaessa käännytään ulkopuolelta tuleviin pelaajiin. Tämä on päättäväisen valmennustyön tulosta ja tätä tulee jatkossa vaalia. Palkkaa saavia pelaajia on miesten edustusjoukkueessa yksi pelaaja tällä hetkellä, erilaisia suoritteisiin perustuvia palkkioita saavia pelaajia enemmän.  
 
Kaikki seuran päätoimiset ja myös oto-henkilöt seurassa työskentelevät ovat tällä hetkellä erittäin työllistettyjä. Näitä rooleja tarkastelemme parhaillaan.  Tällä hetkellä julkaisukelpoinen on Jukka Ranteen siirtyminen alle 10-vuotiaiden joukkueiden ja valmentajien tueksi heti, kun nykyiset työt saadaan täydennettyä. Haluamme jatkossa satsata enemmän tähän kohtaan pelaajapolkua, joka on viimeisen pari vuotta koettu olevan haavoittuvainen.  

On myös selvää, että kansallisissa Palloliiton alaisissa sarjoissa pelaavat edustusjoukkueet ottavat osansa työn kuvista. Tämä on seurassa valittu strateginen tavoite, että edustusjoukkueet pelaavat valtakunnallisella tasolla. Edustusjoukkueet ovat myös pelaajapolun ylin askelma.  

Henki on vahva 

Hyvähenkisen keskustelun sekä perjantai-iltana riemukkaasti voittoon päättyneen edustusjoukkueen PPJ-pelin jälkeen on ollut hieno nähdä, kuinka kaikesta huolimatta MuSa-henki elää ja hengittää. Myös naisten edustusjoukkue on kulkenut kauden aikana voitosta voittoon, joten voimme olla ylpeitä siitä, miten seuran edustusjoukkueet menestyvät ja pitävät lippua korkealla. Pori Akatemia on pelannut laadukkaasti, ja uusia lahjakkaita pelaajia tulee koko ajan esiin.

Tämän hengen selkäranka on seuran jäsenistö, jonka parhaaksi työtä ja päätöksiä tehdään. Joskus ne ovat kipeitä eivätkä mukavia aina myöskään tehdä.  

Erittäin nöyrinä viestimme tästä asiasta, joka selvästi olisi pitänyt tehdä etupainotteisesti.  
 
Terveisin 

Kari Löytökorpi, toiminnanjohtaja 
Mikko-Tapio Mattila, puheenjohtaja  

Seuran johtokunta